Αυτό υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να εφαρμοστούν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών, τόσο στην ενέργεια, όσο και σε βασικά αγαθά.
Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η κατάσταση της αγοράς και των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη μετά και τη φετινή θερινή περίοδο;
Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις, αφού το μίγμα των ενεργειακών προϊόντων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, έστω και οριακά, η ακρίβεια συνεχίζει την ανησυχητική της πορεία.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κατάσταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Η μείωση των τζίρων, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις από την περίοδο της δεκαετούς κρίσης αλλά και της πανδημίας, οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.
Το καλοκαίρι κάποιοι κλάδοι, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, καθώς υπήρχε κινητικότητα, δούλεψαν με εντατικούς ρυθμούς, ωστόσο για τις επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΘ που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και στην παροχή υπηρεσιών, η κατάσταση παραμένει ίδια.
Μόνιμο πρόβλημα, που θα μας ακολουθεί και το φθινόπωρο, είναι η συνεχιζόμενη δυσκολία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους με φθηνό, έστω ανταγωνιστικό, κόστος. Σήμερα ένα πολύ μικρό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Οι υπόλοιπες και κυρίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραμένουν εδώ και χρόνια αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Αυτός ο φαύλος κύκλος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν οι μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δανειστούν, για να επενδύσουν και να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη. Οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι μικρομεσαίοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αποκλεισμένοι από τον δανεισμό.
Γίνεται, επομένως, για μια ακόμη φορά εμφανές ότι απαιτούνται πρόσθετες γενναίες παρεμβάσεις. Είναι ανάγκη να εφαρμοστούν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών, τόσο στην ενέργεια, όσο και σε βασικά αγαθά. Θέση μας είναι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα.
Παράλληλα απαιτείται:
– γενναία ρύθμιση οφειλών με ενιαίους όρους για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.
-θεσμοθέτηση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, καθώς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
– δημιουργία ενός νέου προγράμματος κάλυψης πάγιων δαπανών, με στόχο τον περιορισμό της ραγδαίας αύξησης της ενεργειακής δαπάνης των επιχειρήσεων.
-σχεδιασμός προγραμμάτων ΕΣΠΑ που να στοχεύουν στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς, ώστε μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών, να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
-πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση – προσαρμοσμένα χρηματοδοτικά εργαλεία στα μεγέθη και στις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχείρησης.
-δημιουργία προϊόντων μικροχρηματοδοτήσεων προς τις ΜμΕ, με απλουστευμένες διαδικασίες.
Ποια είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται για την επιχειρηματικότητα με βάση τα στοιχεία εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων από το μητρώο του ΒΕΘ;
Από τις αρχές του έτους και μέχρι τις 20 Αυγούστου 291 επιχειρήσεις εγγράφηκαν στο μητρώο του ΒΕΘ, έναντι 268 στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ διαγράφηκαν 154 επιχειρήσεις, έναντι 171 πέρυσι.
Οι εγγραφές είναι οριακά αυξημένες έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, κάτι που συμβαίνει και αναφορικά με τις διαγραφές. Όπως προκύπτει από τα εν λόγω στοιχεία, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, κατά συνέπεια η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης από την πολιτεία αποτελεί αδήριτη ανάγκη και θα πρέπει να συνεχιστεί για όσο καιρό απαιτηθεί.
Σκοπεύει το Επιμελητήριο να αναλάβει κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξης των επιχειρήσεων από τον Σεπτέμβριο και μετά;
Το ΒΕΘ βρίσκεται αδιάλειπτα στο πλευρό των μελών του, ιδιαίτερα τις περιόδους, που αυτές είναι περισσότερο ευάλωτες. Το Επιμελητήριο και φέτος δίνει δυναμικά το «παρών» συμμετέχοντας στην 85η ΔΕΘ, διοργανώνοντας ομαδική συμμετοχή για τις επιχειρήσεις-μέλη του. Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα βρίσκονται στα περίπτερα 2 και 3 της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Αναφορικά με τις δράσεις που αναλαμβάνει το ΒΕΘ, θα πρέπει να σημειώσω πως τρέχει το πρόγραμμα με τίτλο «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης στον τομέα της αγροδιατροφής μέσα από την προώθηση της κυκλικής οικονομίας – Agrofficiency» του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020 μέσω του Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων αφορούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων και νεοσύστατων ΜμΕ του αγροδιατροφικού τομέα παρέχοντας τα μέσα και τις ευκαιρίες σε αυτές, προκειμένου να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους εργαλεία, να δημιουργήσουν νέες ιδέες, έτσι ώστε να γίνουν πιο δελεαστικές για τους νέους επενδυτές. Το εν λόγω πρόγραμμα συμβάλλει σημαντικά στην εξωστρέφεια των μελών – επιχειρήσεων του ΒΕΘ και με τη συμμετοχή σε έκθεση.
Το ΒΕΘ συμμετέχει στη διενέργεια επιδοτούμενων σεμιναρίων για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις – μέλη του, στο πλαίσιο του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις (ΛΑΕΚ1-14) έτους 2022.
Επιπρόσθετα το ΒΕΘ, στην προσπάθειά του να στηρίξει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση τροφίμων και όσους εμπλέκονται με τη διαχείριση τροφίμων με οποιονδήποτε τρόπο κατά το στάδιο της τροφικής αλυσίδας διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις «Βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων», σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση.
Δεν θα πρέπει να παραλείψω πως το Επιμελητήριο υλοποιεί έργο ανάπτυξης- αναβάθμισης των πληροφοριακών του συστημάτων
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.