Άρθρο του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Δημήτρη Κούβελα, στο περιοδικό του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του ThessNews.gr για την 85η ΔΕΘ.
Η πρωτοφανούς έκτασης πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη αποτέλεσε ίσως το εφαλτήριο για την ολική μετάβαση της Ελλάδας στη νέα ψηφιακή εποχή. Αυτή η νέα εποχή πιστεύω ότι αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι μόνο η ταυτότητα της πόλης και η κοινή παραδοχή ότι αποτελεί έναν από τους πλέον ελκυστικούς τουριστικούς και επενδυτικούς προορισμούς. Είναι κυρίως η γεωστρατηγική της θέση, που μπορεί να συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της χώρας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει μέρα με τη μέρα το ισχυρό πολιτικό της στίγμα, με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Μέσα σε λίγους μήνες έγιναν ψηφιακά άλματα ετών, με παρεμβάσεις που έκαναν την καθημερινότητα του πολίτη απλούστερη και κυρίως ταχύτερη. Η Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί μέρος αυτής της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα ψηφιακής προόδου.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει το gov.gr αυξήθηκαν και από τις 531 που διέθετε πριν δύο χρόνια, σήμερα αυτές ξεπερνούν τις 1.200, με τις περισσότερες να είναι διαθέσιμες και στα κινητά τηλέφωνά μας. Επιπλέον έγιναν ουσιαστικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην κτηματογράφηση των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά την οργάνωση του μεγαλύτερου κτηματολογικού γραφείου της χώρας, όπως είναι αυτό της Θεσσαλονίκης, υπάρχει ακόμη δρόμος για επιπλέον αναγκαία στελέχωσή του αλλά και για πολλές ουσιαστικές ψηφιακές παρεμβάσεις, προκειμένου να κερδίσουμε σε χρόνο αλλά και χρήμα.
Όλα τα παραπάνω ήταν μόνο η αρχή, καθώς ήδη εντάχθηκαν στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πολύ σημαντικά έργα ύψους 5 δις ευρώ, που θα τονώσουν επιπλέον την ψηφιακή θέση της Ελλάδας. Έργα τα οποία έμμεσα αλλά και άμεσα θα κάνουν τη ζωή των πολιτών και στη Θεσσαλονίκη ποιοτικότερη. Θα της προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ψηφιακή αγορά των Βαλκανίων, δημιουργώντας υπεραξία στην πόλη προς όφελος όλων.
Μερικά μόνο από τα έργα της επόμενης μέρας, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του κράτους σε καίριες δημόσιες υπηρεσίες όπως τα τελωνεία, οι εφορίες, οι πολεοδομίες, το κτηματολόγιο, ο ΕΦΚΑ, η διάθεση σημαντικών πόρων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού και οι απαραίτητες ψηφιακές υποδομές στα σχολεία μας, η βελτίωση της ψηφιακής ετοιμότητας του συστήματος υγείας της πόλης, η παροχή υποστήριξης σε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και η ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, θα μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε μία «έξυπνη πόλη».
Ήδη η ψηφιακή διακυβέρνηση στην Ελλάδα μειώνει τις ανισότητες και απελευθερώνει τον πολίτη από τη βάσανο της γραφειοκρατίας. Σε αυτήν τη σπουδαία ψηφιακή σύγκλιση είμαι βέβαιος ότι η Θεσσαλονίκη θα κερδίσει το στοίχημα, ως το ισχυρό «brand» της νέας ψηφιακής εποχής.
Δημήτρης Κούβελας
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία – Δικηγόρος
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.