Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δότη Μυελού των Οστών, επισκεφθήκαμε το περίπτερο Κύτταρο 3, του «Όραμα Ελπίδα» στην 86η ΔΕΘ.
Ένα περίπτερο που μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε, το μεγαλύτερο αγαθό τη ζωή.
Το «Όραμα Ελπίδα» προσπαθεί να παρακινήσει τον κόσμο να γίνει δότης μυελού των οστών, καθώς η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη από όσο πιστεύουμε.
Η κ. Κάτια Χατζηπέτρου στέλεχος του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδα» μιλώντας στη ThessNews, εξήγησε την διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει όποιος επιθυμεί να γίνει δότης.
Ανέφερε η ίδια στη ThessNews, πως: «Eίναι μια υπόθεση ζωής, μια τόσο απλή διαδικασία καθώς αν σκεφτείτε ότι με λίγα κύτταρα από το αίμα μας, μπορούμε να δώσουμε ζωή σε κάποιον ασθενή, που επειδή νοσεί σοβαρά από αιματολογικό νόσημα, κακοήθειες ή κάποια άλλα αιματολογικά νοσήματα απειλητικά για τη ζωή του, δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την συμμετοχή μας, τη δοτικότητα μας με αυτά τα λίγα κύτταρα που θα του δώσουμε όσοι είμαστε εγγεγραμένοι».
Η απλή διαδικασία για να γίνει κάποιος δότης
Η διαδικασία για να γίνει κάποιος δότης είναι να συμπληρώσει μία αίτηση εγγραφής με τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας, ενώ στην δεύτερη σελίδα έχει ένα σύντομο ιατρικό ερωτηματολόγιο.
Στη συνέχεια παίρνουν δείγμα στοματικού επιχρίσματος, δηλαδή με δύο μπατονέτες στην κάθε πλευρά του μάγουλου αποσπούν το δείγμα.
Μετά εξετάζεται ως προς το αντιγόνο ιστοσυμβατότητας και εάν ο εθελοντής βρεθεί συμβατός, τότε θα κληθεί μετά από ένα μεγάλο διάστημα να επιβεβαιώσει πως θέλει να δώσει δείγμα.
Η κ. Κάτια Χατζηπέτρου ανέφερε και το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδα», ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να φοβάται, η δωρεά μυελού των οστών είναι μία απλή διαδικασία, δεν απαιτεί θυσίες, ούτε πόνο. Είναι απόλυτα ασφαλής διαδικασία, είναι απόλυτα ανώδυνη.
Οι δύο τρόποι που μπορεί να δώσει ο κόσμος κύτταρα
Με δύο τρόπους μπορεί να δώσει κύτταρα ο κόσμος, ο πρώτος τρόπος είναι με παρακέντηση με το πάνω μέρος των ιστών της λεκάνης, στο χειρουργείο με γενική αναισθησία και διαρκεί μία ώρα.
Δεν έχει πόνο και αν νιώσει πόνο στο σημείο με ένα κοινό παυσίπονο μπορεί να αντιμετωπιστεί, αυτός ήταν ο πρώτος τρόπος που είχε βρεθεί.
Ο πιο σύγχρονος τρόπος και αυτός που χρησιμοποιείται πλέον, είναι με αιμοδοσία από το ένα χέρι, μέσω ενός μηχανήματος που συγκρατεί τα κύτταρα που χρειάζονται με το αίμα μετά να μεταφέρεται από το άλλο χέρι πίσω στον οργανισμό.
Στο περίπτερο του «Όραμα Ελπίδα» βρέθηκε και ο νικητής του Survivor 2022 Στάθης Σχίζας ο οποίος στηρίζει αθόρυβα και έμπρακτα το έργο του Συλλόγου.
Ο ίδιος μιλώντας στη ThessNews ανέφερε: «Θα ήθελα να το στήριζα περισσότερα χρόνια, καθώς μόλις βγήκα από το παιχνίδι γνώρισα ένα παιδί το οποίο έτυχε να είναι στο Όραμα Ελπίδα και με βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό. Να με ενημερώσει για το έργο του Συλλόγου, καθώς το θέμα από εδώ και πέρα είναι πόσα χρόνια θα το στηρίζω».
Για την κίνηση του να γίνει δότης σημείωσε: «Έγινα πρόσφατα δότης από την Αθήνα, αισθάνομαι πάρα πολύ περήφανος για αυτό και μακάρι όλος ο κόσμος να καταλάβει ότι με μόνο λίγο σάλιο μπορεί να σώσει μία ζωή».
Για τις δυσκολίες στην οικογένεια του και την απόφαση του να δει «πιο βαθιά» το θέμα ανέφερε πως, όταν βρίσκεται το πρόβλημα στην οικογένεια σου ευαισθητοποιήσαι περισσότερο, πόσο μάλλον όταν έχει ο ίδιος και μία κόρη.
«Το μήνυμα προς όλο τον κόσμο είναι να μην περιμένει να έρθει στο σπίτι του για να κάνει κάποια πράξη».
Το όραμα του Συλλόγου είναι αυτό που θέλει και η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη πρόεδρος του «Όραμα Ελπίδα», να μην υπάρξει κανένας ασθενής που δεν θα μπορέσει να γιατρευτεί, γιατί κάποιος δεν νοιάστηκε. Όπως και τα παιδιά που βρίσκονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, αλλά και κάθε ενήλικος που νοσηλεύεται σε οποιοδήποτε Ογκολογικό Τμήμα, να μπορούν να γιατρευτούν.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.