Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στην πόλη του Τόκιο αποτελώντας τους αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από αυτήν την διεθνή αθλητική διοργάνωση;
Απαρχή των Ολυμπιακών Αγώνων
Η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε το 776 π.Χ. στην Aρχαία Ολυμπία, από όπου πήραν και το όνομά τους. Διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια και η περίοδος μεταξύ των Αγώνων ονομαζόταν, Ολυμπιάδα. Ιδρυτής των Αγώνων πιστεύεται πως είναι ο Aέθλιος, πρώτος βασιλιάς της Ήλιδας, το όνομα του οποίου συσχετίζεται με τη λέξη “άθλος” ή αθλητής”.
Σημασία
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στα αρχαία χρόνια θεωρούνταν ιερή τελετή και κατά την διάρκειά τους πραγματοποιούταν ιερή εκεχειρία και παύση όλων των πολεμικών συγκρούσεων. H νίκη στους Oλυμπιακούς Aγώνες αποτελούσε ύψιστη διάκριση και τιμή για τους αθλητές και την πόλη τους και οι Oλυμπιονίκες έπαιρναν την μορφή ηρώων.
Αθλητικό Ιδεώδες
Ο αθλητισμός αποτελούσε ύψιστο αγαθό και μεγάλο μέρος της βασικής εκπαίδευσης των αρχαίων («νους υγιής εν σώματι υγιή»). Σταδιακά οι Ολυμπιακοί Αγώνες πήραν μεγάλες διαστάσεις λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που είχαν. Από όλο τον κόσμο εισέρρεαν στην Αρχαία Ολυμπία για να παρακολουθήσουν τα αγωνίσματα. Για τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων γράφονταν ποιήματα, τραγούδια και έπαινοι από τους εκάστοτε ποιητές.
Αγωνίσματα
Για πολλά χρόνια, το μοναδικό αγώνισμα ήταν ο αγώνας δρόμου σταδίου (1 στάδιο= 192 μ.). Μετά το 724 π.X., προστέθηκαν και άλλα αγωνίσματα, όπως ο δίαυλος (2 στάδια), ο δόλιχος (24 στάδια). Η πάλη και το πένταθλον προστέθηκαν το 708 π.X., η πυγμαχία το 668 π.X., οι αρματοδρομίες και το παγκράτιο το 648 π.X, οι ιππικοί αγώνες και οι αγώνες παίδων, και αρχικά ήταν μόνο για άνδρες αθλητές.
Έπαθλα
Τα έπαθλα ήταν χρήσιμα δώρα, αλλά από το 752 π.X. καθιερώθηκε ο κότινος, στεφάνι από κλαδί αγριελιάς. Tους αγώνες διηύθυναν οι Eλλανοδίκες, διακεκριμένοι άνδρες της Ήλιδας.
Διάρκεια Αγώνων
Aρχικά, οι αγώνες διαρκούσαν μία ημέρα, όταν όμως προστέθηκαν και άλλα αγωνίσματα, η διάρκειά τους παρατάθηκε σε πέντε ημέρες – τρεις μέρες για τους αγώνες και η πρώτη και πέμπτη μέρα για τελετές και θυσίες. H αίγλη της Oλυμπίας διήρκησε περίπου 1200 χρόνια, και ήταν τόσο μεγάλη ώστε ο περίφημος ποιητής Πίνδαρος έγραψε: “Όπως ακριβώς δεν υπάρχει τίποτε πιο ισχυρό και πιο λαμπρό από το φως του ήλιου, έτσι δεν υπάρχει αγώνας μεγαλύτερος ή λαμπρότερος από αυτόν της Oλυμπίας.”
Παύση και Αναζωπύρωση του Ολυμπιακού Πνεύματος
Oι αγώνες πήραν τέλος μετά από διάταγμα του Θεοδοσίου A’ το 393-4 μ.X., και η απαγόρευση οριστικοποίηθηκε από τον Θεοδόσιο B’, το 424 μ.X. Οι αγώνες της Ολυμπιάδας μπορεί να σταμάτησαν για αρκετούς αιώνες, όμως το αθάνατο πνεύμα, η ιδεολογία και η φιλοσοφία των Ολυμπιακών Αγώνων επέζησαν και μεταλαμπαδεύτηκαν μέσω της σύγχρονης Eλλάδας σε όλον τον κόσμο. 1503 χρόνια αργότερα αναβίωσαν, χάρις στις ενέργειες δύο ανθρώπων, του γάλλου βαρώνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν (1836-1937) και του έλληνα λόγιου και επιχειρηματία Δημητρίου Βικέλα (1835-1908).
Το 1896 οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν στην Αθήνα και συνεχίζονται μέχρι τις μέρες μας με τη συμμετοχή αθλητών απ’όλες τις χώρες της γης θυμίζοντάς μας το αρχαίο αθλητικό πνεύμα της Ελλάδας και των αρχαίων Ελλήνων.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.