Το βιβλίο του «Στη σκιά του Στάλιν – Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού» παρουσίασε Νίκος Μαραντζίδης συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) μαζί του ο Ευάγγελος Βενιζέλος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ., πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Της Δέσποινας Κρητικού
Μιλώντας για το βιβλίο του και την έρευνα που προηγήθηκε ο κ Μαραντζιδης επισήμανε ότι η «Σκιά του Στάλιν» είναι ένα ερευνητικό βιβλίο που το δούλευε εδώ και 15 χρόνια και τόνισε ότι κατά την παρουσίαση η σκέψη του ήταν να γίνει ένας διάλογος «για να κερδίσουμε όλοι από αυτόν».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το βιβλίο εντυπωσιακό που έχει ανοίξει δρόμους στην παγκόσμια έρευνα για το κομμουνιστικό κίνημα υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική ιστορία είναι μια παγκόσμια ιστορία διαφόρων φαινομένων» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «χαίρομαι που κυκλοφόρησες αυτό το βιβλίο».
Ο κ. Μαραντζίδης αναφέρθηκε στην κοσμική διάσταση του κομμουνισμού, στη θρησκευτική διάσταση του κομμουνιστικού κινήματος κι έθεσε το ερώτημα εάν το κομμουνιστικό κίνημα είναι «η μεγαλύτερη κοσμική θρησκεία του 21ου αιώνα».
«Χωρίς πολιτική θεολογία δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη μεγαλύτερη σύγκρουση ιδεών και πολιτικών κινημάτων που είναι πολιτικό φαινόμενο κι έχει θεολογικά στοιχεία υπό την έννοια της ολιστικής θεωρίας της ερμηνείας», είπε ο κ.Βενιζέλος και παρομοιασε τον Κουμμουνισμό «ως μια πολιτική εκκλησιολογία όπου έξω από το κόμμα δεν υπάρχει σωτηρία όπως έξω από την εκκλησία δεν υπαρχει σωτηρία».
Ο κ Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζοντας ότι «η στάση του ΚΚΕ στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ενοχική και αμήχανη. Στο ΚΚΕ είπαν, ας πάρουμε μια θέση που είναι ασφαλής και είναι η πατριωτική θέση», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ πρέπει να αποδεικνύει ότι είναι ένα κόμμα πιστό στο έθνος επισημαίνοντας ότι αυτό φαίνεται από το πώς αντιλαμβάνεται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κυπριακό.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και σε ζητήματα επικαιρότητας που σχετίζονται με τις μετεκλογικές συνεργασίες των κομμάτων και κατά πόσο το ΚΚΕ θα μπορούσε να συνεργαστεί επίσης. «Τις μεγαλύτερες συνάφειες τις έχουν τα τρία συστημικά κόμματα που παράγουν την μεγαλύτερη σύγκρουση» είπε ο κ. Βενιζέλος. «Σε μεγάλα ζητήματα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Για μένα πάντα το ερώτημα είναι -εάν λυθεί το ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης, μπορούν να δημιουργηθούν συναντηλήψεις, συναινέσεις; Να δημιουργηθούν κώδικες επικοινωνίας; Να μιλήσουμε για την πραγματική ατζέντα της χώρας. Τώρα δεν μιλάμε» είπε. «Δεν ξέρω εάν αυτό είναι κρίσιμο ή δελεαστικό. Για τα τρία κόμματα που έχουν κυβερνητική εμπειρία και δηλώνουν φιλοευρωπαϊκά και ακολουθούν μοντέλο πολιτικής που είναι όμοιο με παραλλαγές, θα μπορούσε. Είναι μια περιγραφή ιδεώδης» σημείωσε. Και συνέχισε: «Όχι αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί το ελληνικό πολιτικό σύστημα καθηλώνει την κοινωνία και τις ιδέες. Είναι στενότερο του εύρους των προβλημάτων και της κοινωνίας» τόνισε. Σημείωσε επίσης πως «η ελληνική πολιτική ζωή κυριεύεται από σύνδρομα που έχουν βάθος» και πως «οι μεγάλες συγκρούσεις: ο εμφύλιος ακόμα και ο εθνικός διχασμός επηρεάζουν την αισθητική των κομμάτων εντυπωσιακά».
Παρόντες στο κατάμεστο αμφιθεατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και Δημήτρης Μάρδας του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανιδης και Κωνσταντια Αδάμου ο πρώην υπουργός και νυν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αγγελος Τόλκας ο πρώην δημαρχος Γιαννης Μπουτάρης πολλοί υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθηγητές δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.





Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.