RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Έληξε η συνάντηση Ζελένσκι – Ερντογάν στην Αγκυρα 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Έληξε η συνάντηση Ζελένσκι – Ερντογάν στην Αγκυρα 

ΚΟΣΜΟΣ

15/05/202517:15

Έληξε η συνάντηση Ζελένσκι – Ερντογάν στην Αγκυρα 

Ο Ζελένσκι αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα

 

Twitter
Φωτ. Twitter

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, τόνισε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, με την τύχη των ουκρανορωσικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη να παραμένει μετέωρη.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην τουρκική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Guardian.

«Η συνάντηση με τον Ερντογάν τελείωσε», επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ.

Ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση διήρκεσε τρεις με τέσσερις ώρες, «σε διάφορες μορφές» και ήταν «καλή».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι έχει «αρκετούς λόγους να ελπίζει» στην επιτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την Άγκυρα ότι θα στείλει ουκρανική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ για να έχει συνομιλίες με Ρώσους αντιπροσώπους εκεί, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θα μεταβεί εκεί.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η εντολή της ουκρανικής αντιπροσωπείας είναι να συζητήσει μια εκεχειρία.

Πρόσθεσε πως αναμένει πληροφορίες από τις ΗΠΑ και την Τουρκία για την ώρα της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος έχει ζητήσει άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία με τη Ρωσία, ανέφερε δεν θα πάει ο ίδιος στην τουρκική μητρόπολη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να μην εμφανιστεί και αντ’ αυτού έστειλε αυτό που ο Ουκρανός ηγέτης περιέγραψε ως ομάδα χαμηλού επιπέδου.

«Δεν υπάρχει τίποτα για μένα να κάνω στην Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε ότι μια προτεινόμενη συνάντηση με τον Πούτιν θα μπορούσε να παραλειφθεί αν επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ των δύο χωρών κατά τη διάρκεια τεχνικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

Αν Μόσχα δεν δείξει καμία προθυμία στις συνομιλίες για εκεχειρία, ανέφερε ο Ζελένσκι, τότε άλλες χώρες θα πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική πίεση στη Ρωσία και να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις.

«Η Ρωσία δεν αισθάνεται ότι χρειάζεται να τερματίσει (τον πόλεμο), πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει επαρκής πολιτική, οικονομική και άλλη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε. «Και γι’ αυτό ζητάμε, αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αν δεν υπάρξουν σοβαρές αποφάσεις… ζητάμε αρμόζουσες κυρώσεις».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ουκρανούς Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε έτοιμος για «πιθανούς συμβιβασμούς» και να τους «συζητήσει» με Ουκρανούς αντιπροσώπους.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε, να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πιθανούς συμβιβασμούς και να τους συζητήσουμε», δήλωσε ο Μεντίνσκι σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΣΜΟΣ

15.5.202516:12

  Σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε την Πέμπτη 15/5 στην κεντρική Τουρκία, που έγινε αισθητός στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 11 km. Η σεισμική δόνηση έγινε στην περιοχή Κουλού στο Ικόνιο.

ΚΟΣΜΟΣ

15.5.202513:23

  Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το πρωί, θα ξεκινήσουν τελικά μετά το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η αλλαγή στην ώρα

ΚΟΣΜΟΣ

15.5.202508:36

  Ζευγάρι στην πολιτεία Νιου Τζέρζι στις ΗΠΑ συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή κρατούσε σε αιχμαλωσία για επτά χρόνια έφηβη, που υφίστατο συστηματική σεξουαλική κακοποίηση κι αναγκαζόταν να ζει σε τρομακτικές συνθήκες, μεταξύ άλλων κλεισμένη σε κλουβί για σκυλιά,

ΚΟΣΜΟΣ

15.5.202508:04

  Περισσότεροι από 1.000 baristas των Starbucks σε 75 καταστήματα στις ΗΠΑ απεργούν από την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο κώδικα ενδυμασίας που επέβαλε η εταιρεία. Οι αλλαγές περιορίζουν σημαντικά την ελευθερία έκφρασης των εργαζομένων, σύμφωνα με το συνδικάτο Starbucks

ΚΟΣΜΟΣ

15.5.202507:53

  Νεαρή μεξικανή ίνφλουενσερ δολοφονήθηκε από ένοπλο προχθές Τρίτη ενώ μετέδιδε απευθείας βίντεο μέσω TikTok, όπου είχε κάπου 100.000 ακολούθους, ανακοίνωσε η εισαγγελία. Η Βαλέρια Μάρκες, 23 ετών, δολοφονήθηκε στην πολιτεία Χαλίσκο, στο δυτικό Μεξικό, καθώς μετέδιδε βίντεο αφιερωμένο στην

ΚΟΣΜΟΣ

15.5.202506:50

  Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, αποφάσισε τη σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα μεταβεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τις συνομιλίες με την Ουκρανία. Επικεφαλής θα είναι ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, σύμβουλος του Πούτιν. Δεν θα παραστεί ούτε

Rthess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

15.5.202516:00

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

15.5.202515:30

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή