RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Βραζιλία: Υπό έλεγχο η κατάσταση στην πρωτεύουσα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Βραζιλία: Υπό έλεγχο η κατάσταση στην πρωτεύουσα

ΚΟΣΜΟΣ

09/01/202307:18

Βραζιλία: Υπό έλεγχο η κατάσταση στην πρωτεύουσα

Είχε προηγηθεί εισβολή οπαδών του Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτήρια

Βραζιλία: Υπό έλεγχο η κατάσταση στην πρωτεύουσα

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε στην Μπραζίλια και πήγε να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την εισβολή οπαδών του προκατόχου του Ζαΐχ Μπολσονάρου, που προκάλεσαν επίσης εκτεταμένες φθορές στα κτίρια των σωμάτων του Κογκρέσου, απαθανάτισαν πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

 

 

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από μόλις μια εβδομάδα, είπε νωρίτερα σε ομιλία του στην πολιτεία Σαν Πάουλου ότι ο ακροδεξιός προκάτοχός του «ενεθάρρυνε» τους «φανατικούς φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών -εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής- στην Μπραζίλια.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα κυβερνητικά κτίρια

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Globonews.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κήρυξε «ομοσπονδιακή παρέμβαση» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες συνήθως ελέγχονται από τις πολιτειακές και τοπικές αρχές, θα τεθούν υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.

Με το διάταγμα, όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της Μπραζίλια τίθενται υπό τον έλεγχο ενός προσώπου που όρισε ο Λούλα, του Ρικάρντο Γκαρσία Καπέλι. Ο τελευταίος λογοδοτεί απευθείας στον πρόεδρο και μπορεί να χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο, πολιτικό ή στρατιωτικό» για τη διατήρηση της τάξης.

Ο Λούλα καταδίκασε την εισβολή των «βανδάλων φασιστών» τονίζοντας ότι «θα τους βρούμε όλους και θα τιμωρηθούν όλοι».

«Η δημοκρατία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης αλλά απαιτεί επίσης να γίνονται σεβαστοί οι θεσμοί. Αυτό που έκαναν αυτοί οι βάνδαλοι, αυτοί οι φανατικοί φασίστες (…) δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας μας. Αυτoί που χρηματοδότησαν (τις διαδηλώσεις) θα πληρώσουν για αυτές τις ανεύθυνες και αντιδημοκρατικές ενέργειες», επέμεινε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο παύει τον κυβερνήτη της Μπραζίλιας για 90 ημέρες

Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, αποφάσισε αργά το βράδυ της Κυριακής να παυθεί για 90 ημέρες ο κυβερνήτης της Μπραζίλιας, ο Ιμπανέις Ρόσα, εξαιτίας των σφαλμάτων και των παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας που επέτρεψαν την εισβολή στις έδρες των τριών εξουσιών -της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής- στην οποία προχώρησαν χθες οπαδοί του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ακόμη, διέταξε οι καταυλισμοί έξω από στρατιωτικές βάσεις που έχουν στήσει οπαδοί του κ. Μπολσονάρου, απαιτώντας οι ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, να έχουν διαλυθεί εντός 24 ωρών, να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα και να τερματιστούν οι καταλήψεις κτιρίων.

Ο δικαστής Μοράις έδωσε εντολή οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Tik Tok να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη λειτουργία των λογαριασμών χρηστών που διασπείρουν αντιδημοκρατική προπαγάνδα.

Η αστυνομία άδειασε το Κογκρέσο

Η αστυνομία άδειασε το βραζιλιάνικο Κογκρέσο, ώρες αφού καταλήφθηκε εξ εφόδου χθες Κυριακή από εκατοντάδες οπαδούς του ακροδεξιού πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η κατάσταση έμοιαζε λιγότερο σαφής, αλλά πάντως πλέον ελεγχόμενη, στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτου όσο και στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου· ωστόσο, μεγάλος αριθμός μπολσοναριστών διαδηλωτών παρέμενε στα περίχωρα της περιοχής όπου εδρεύουν οι τρεις εξουσίες στη βραζιλιάνικη πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Απε-μπε

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΣΜΟΣ

9.5.202521:57

  Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραμένει αμετακίνητος στη θέση του ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να μειώσει μονομερώς τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα χωρίς κάποιες παραχωρήσεις από την πλευρά της Κίνας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Λίγες ώρες νωρίτερα,

ΚΟΣΜΟΣ

9.5.202521:21

  Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το PKK, έλαβε μια ιστορική απόφαση στο 12ο συνέδριό του, σύμφωνα με ανακοίνωση του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, σχετικά με την πρόταση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για αφοπλισμό και αυτοδιάλυσή του. «Το 12ο Συνέδριο του PKK

ΚΟΣΜΟΣ

9.5.202515:30

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεση να μειώσει στο 80% τους δασμούς στα κινεζικά προαϊόντα. «Ενας δασμός 80% στην Κίνα φαίνεται σωστός. Εξαρτάται από τον Scott B» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπένετ.

ΚΟΣΜΟΣ

9.5.202511:44

  Προεξάρχοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν τελέστηκε η παρέλαση για την επέτειο 80 ετών από τον θρίαμβο των στρατευμάτων της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εκδήλωση της 9ης Μαΐου παρέστησαν 29 ηγέτες χωρών, μεταξύ των

ΚΟΣΜΟΣ

9.5.202507:54

  Η ιστοσελίδα Vatincan Νews κατέγραψε τις πρώτες στιγμές μέσα από την Καπέλα Σιξτίνα, λίγα λεπτά μετά την εκλογή του Πάπα Λέων ΙΔ’. Το βίντεο από τα πρώτα λεπτά μετά την απόφαση του Κονκλάβιου να γίνει νέος Ποντίφικας ο Αμερικανός

ΚΟΣΜΟΣ

9.5.202506:49

  Εν αναμονή τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό τους, μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την επανεμφάνιση των τουρκικών παραβιάσεων στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή